Restoranas

   Brazilijoje neįprasta draugus ar kolegas priiminėti namuose – mieliau renkamasi restoraną ar barą. Maitinimosi industrija Brazilijoje - tai restoranai, barai, kavinės. Yra nedidelių barų, kur patiekiama užkanda iš austrių, keptos žuvies ar mėsos. Daugumoje restoranų nėra apribojimų aprangai. Tik kai kuriuose durininkas gali atkreipti dėmesį, ar jūsų avalynė yra uždaro tipo. Netoli paplūdimio esančiuose restoranuose vilkint maudymosi kostiumėlį ar šortus, prašoma apsirengti kūną dengiantį rūbą. Daugelyje barų ir kavinių staleliai stovi tiek viduje, tiek lauke. Maitinimosi įstaigos yra įvairių kainų lygio. Kai kurie restoranai atidaromi tik pietų metu – nuo 12 iki 15 valandos, – ir juose siūlomi paprasti patiekalai. Paprastai prie durų būna parašyta, kas tą dieną pietums. Turistams įdomiausi yra restoranai. Brazilijoje galima rasti visų pasaulio šalių virtuvių, tačiau ypač populiari japonų ir italų. Kiniečių virtuvė Brazilijoje buvo priimta su susižavėjimu. Gastronominis Brazilijos centras – San Paulas, kuriame galima paragauti bet kokį bet kokios kultūros patiekalą. Ne veltui sakoma: „jei nori gastronominės kelionės po visą pasaulį, aplankyk San Paulą“.
   Atėjus į restoraną, kuriame aptarnaujama, nerekomenduojama pačiam sėsti prie stalelio – padavėjas prieis ir jus pasodins. Jokiu būdu negalima švilptelėti padavėjui, norint jį pasikviesti. Visada reikia atidžiai paskaityti atneštą sąskaitą ir susiskaičiuoti pinigus. Arbatpinigiai visada būna įskaičiuoti į kainą (jų dydis yra 10%), todėl neprivaloma dar papildomai palikti pinigų. Jei arbatpinigiai į kainą neįskaičiuoti, rekomenduojama jų palikti (tiek pat – 10%), nes dauguma padavėjų atlyginimo negauna, ir visą jų uždarbį sudaro arbatpinigiai. Brazilai dažniausiai valgo vėlai vakare – apie 21-22 val. Visus užsieniečius stebina porcijų dydis restoranuose – todėl geriau užsisakyti vieną patiekalą dviems. Brazilijoje nepriimta palikti daug nesuvalgyto maisto lėkštėje – žmonės žino, jog daug šalies gyventojų kenčia nepriteklių.    Brazilijoje yra trijų rūšių restoranai:
- pirmieji – tai tradiciniai restoranai su meniu, pagrindinai įsikūrę viešbučiuose. Taip pat yra restoranai, kurie specializuojasi afrikietiškoje virtuvėje, restoranai, kur patiekiamas portugališkas ar prancūziškas maistas. Tai patys brangiausi restoranai. Vienas iš brangiausių tokio tipo restoranų yra Rio de Žaneire, jis vadinasi Carretao (Ronald de Carvalho 55). Už 30 realų čia rasite didžiulį užkandžių pasirinkimą, 38 mėsos patiekalus, portugališkus, braziliškus ar čilietiškus vynus. Apie 20 rūšių desertų – pyragai su baltu ar juodu šokoladu, su kokosu, citrina, kokoso ir kiaušinio mišiniu, įvairiausi vaisiai ir ledai.
- antrieji – tai restoranai akilo (sveriamas maistas). Maitinimosi būdas čia yra sekantis: jūs užeinate į restoraną, prie įėjimo gaunate talonėlį. Toliau jūsų laukia švediškas stalas. Salotos, mėsos patiekalai – viskas už tą pačią kainą. Jūros gėrybes ir suši reikėtų įsidėti atskirai – tai truputį brangesnis maistas. Įsidėję maisto, einate prie svarstyklių, kur viskas pasveriama, ir ant talonėlio užrašomas svoris. Tada einate prie stalelio, pas padavėją atskirai užsisakote gėrimus. Pavalgius reikia nueiti prie kasos ir susimokėti, o prie išėjimo pateikti atžymėtą talonėlį. Tai pats pigiausias restoranų tipas.
- na, ir tretieji – tai čiuraskerijos (churrascaria). Visas maistas čia patiekiamas už fiksuotą kainą (35-40 realų). Pirmiausiai einate prie švediško stalo ir įsidedate salotų bei šaltų užkandžių. Tačiau neskubėkite prisikrauti pilnos lėkštės – įdomiausia dar priešakyje. Kai su savo lėkšte atsisėsite prie stalelio, prie jūsų prieis padavėjai, nešini įvairių rūšių mėsa, kepta ant iešmo. Čia pat jums bus atpjauta tiek, kiek pageidausite. Neskubėkite prisidėti pirmų atneštų mėsų – padavėjai dar atneš iki 10 – 15 rūšių įvairių patiekalų. Kai kuriuose restoranuose ant staltiesės būna pavaizduota kiaulės ar jaučio mėsos išpjaustymo schema. Jei piešinio nėra, padavėjas jums visada paaiškins, kokia gyvulio ar paukščio kūno dalis pačirškinta ant iešmo. Jūs galite ir atsisakyti kai kurių patiekalų, jei abejojate, ar jie jums patiks. Šis mėsos ant iešmų nešiojimas tęsiasi iki begalybės (tiksliau, kol pasisotinsite). Kuo toliau, tuo skanesnę mėsą siūlo patanautojai. Pati skaniausia mėsa – tai kupimas (cupim). Tai buivolo keteros mėsa. Jis ruošiamas dvi dienas, suvyniotas lėtai kepamas ant ugnies. Visada reikia iš anksto pasidomėti, ar restorane yra kupimo, nes jis gali būti dar neparuoštas. Jums bus pasiūlyta iki 22 rūšių mėsos gabaliukų, keptų ant iešmo. Gėrimai užsakomi už atskirą mokestį.
   All-inclusive – pats brangiausias žuvies restoranas Rio de Žaneire. Pietų kaina – apie 40 realų žmogui. Už šį mokestį galima prisivalgyti be skaičiaus austrių, karališkųjų krevečių, omarų, kalmarų, krabų. Šio restorano centre guli relikvija – pačio gerbiamiausio Brazilijos žmogaus – žuvusio lenktynininko Aertono Senos šalmas.
   Dauguma restoranų, barų ir kavinių įsikūrę miesto centre, daug jų yra paplūdimiuose ir pakrantėje. Daugelyje restoranų vakarais skamba „gyva“ muzika, kartais būna šokėjų pasirodymai. Tradicinis brazilų patiekalas – feijoada-tamsios pupelės, išvirtos kartu su džiovintos, sūdytos ir rūkytos mėsos gabaliukais. Tradicinis gėrimas – kačasa – tai stiprus alkoholinis gėrimas. Pačių neįprasčiausių patiekalų galima paragauti Baijoje, ten ypač stipri afrikietiškoji įtaka. Visa pakrantė kviečia skanauti jūros gėrybių, šiaurės rytuose itin populiarūs žuvies, krevečių, krabų ir omarų patiekalai. Jų galima rasti bet kuriame restorane. Brazilija taip pat garsėja kava. Kavos pupelės skrudinamos iki tamsios spalvos, gerai sumalamos, o po to iš jų gaminamas stiprus ir labai saldus gėrimas. Visoje Brazilijoje pusryčiams tradiciškai geriama kava su pienu. Mažus kavos puodelius – cafesinhos – turistams pasiūlys visose kavinėse, restoranuose, yra net barai, kur cafesinho geriami stovint prie baro.
   Geriausi Brazilijos restoranai
Rio de Žaneiro: Esplanada Grill (Rua Barão da Torre, 600, Ipanema ) – ketverius metus iš eilės jis tapo geriausiu mėsos restoranu, ir dvejus metus buvo pripažintas geriausiu Rio restoranu. Virėjų patirtis šio restorano virtuvėje kuria stebuklus. Atmosfera restorano viduje jauki ir atpalaiduojanti, servisas labai aukštos kokybės. Dažnai čia lankosi televizijos ir estrados žvaigždės.
Fortaleza: Alimenta Bistrô (Avenida Dom Luís, 1112, Aldeota) - nedidelis bistro, jo sienos nepaprastai įdomiai apšviestos ir išdekoruotos. Restoranas paprastai būna pilnas. 2008 metais jis trečią kartą pripažintas geriausiu miesto restoranu. Šios sėkmės paslaptis yra tai, kad visi restorano darbuotojai yra labai atsidavę darbui, todėl klientai čia gauna visą įmanomą komfortą. Restorano šeimininkas gavo geriausio virėjo apdovanojimą. Meniu labai įvairus, jis keičiamas kas trys mėnesiai.
Recifė: Pomodoro Café (Rua Capitão Rebelinho, 418, Pina) – naujas čempionas, geriausias miesto restoranas, geriausias itališkos virtuvės restoranas. Restoranas įsikūręs senoviškame 30-ųjų metų name, interjeras čia pritrenkiantis. Restorane galima pasimėgauti tikra itališka virtuve. Meniu yra daugiau kaip 100 patiekalų. Visi makaronai gaminami rankiniu būdu, čia pat, restorane.
Porto Alegre: Koh Pee Pee (Rua Schiller, 83, Rio Branco) – geriausias miesto restoranas, vakarienė jame – tai kažkas ypatingo. Restorano sėkmės paslaptis glūdi tajų virtuvės įmantrybėse, svečius pasitinka padavėjai, apsirėdę nacionaliniais tajų rūbais. Meniu visada pilna naujovių.
Manausas: Village (Rua Recife, 948, Adrianópolis) - geriausias miesto restoranas, geriausias vynų meniu, geriausias šiuolaikinės virtuvės restoranas. Sėkmės paslaptis yra tai, jog restorano virėjas keletą metų iš eilės pripažįstamas geriausiu miesto virėju. Atmosfera restorane dieviška, servisas labai geras.
Salvadoras: Mistura (Rua Professor Souza Brito, 41, Itapuã) – geriausias jūros gėrybių restoranas mieste. Čia jūs visada gausite šviežių žuvies ar krevečių patiekalų. Meniu keičiamas kas sezoną. 2008 metais mieste atidarytas kulinarijos institutas, pagrindinis dėstytojas jame – šio restorano virėjas. Restorano rūsyje saugoma daugiau kaip 10.000 butelių vyno.
San Paulas: Dom – geriausias miesto restoranas, užėmęs pirmąją vietą tarp visų Pietų Amerikos restoranų. Įkurtas 1999 metais, aštuoneris metus iš eilės šis restoranas skynė visus laurus Brazilijoje, kaip geriausia šiuolaikinė virtuvė. Šiame restorane labai geras servisas, čia lankosi žvaigždės iš viso pasaulio.

© Naudodami duomenis iš interneto svetainės brazilija.lt, nurodykite informacijos šaltinį su aktyvia nuoroda.